r&b coach.me

Een opgeruimd hoofd

Een situatie op het werk, onenigheid met een vriend, een onverwachte valkuil in de liefde of zoiets triviaals als de boodschappen die dringend dienen te gebeuren. Soms blijft je verstand maar malen en verstoren chaotische gedachten je rust compleet. Soms weet je zelfs niet eens precies wat die onrust eigenlijk veroorzaakt of blijft een terloopse, banale opmerking uit je omgeving ongezond lang hangen zonder dat je enig idee hebt waarom net deze opmerking je rust zo verstoort.

Het menselijk brein is een geweldig instrument. Behalve als dat brein aan de lopende band onrust weet te stoken en je gecontroleerd wordt door vage gedachten waar je vaak kop noch staart aan krijgt. Het verklaart alvast het succes van Boeddhistische meditatie waarbij steeds meer mensen hun verstand (tijdelijk) het zwijgen hopen op te leggen door hun hoofd letterlijk leeg te maken. Op zoek naar rust en ruimte in hun bovenkamer.

Er bestaat echter nog een andere manier om -vaak nodeloos- gepieker aan te pakken. Net als bij de Oosterse variant heeft ook filosofische meditatie als doel gedachten, gevoelens die er het gevolg van zijn en kopzorgen ons leven niet te laten beheersen. Alleen gebeurt dit dan niet door de chaos in je hoofd te doen oplossen in het niets, het gebruikt de signalen die het verstand ons geeft als richtingaanwijzer. Anders gezegd: het hoofd wordt niet leeg gemaakt, het hoofd wordt opgeruimd.

Introductie tot filosofische meditatie

Ons hoofd zit vol gedachten die niet gefocust zijn waardoor we vaak een mengelmoes ervaren aan gevoelens. Spijt, jaloezie, pijn, opwinding. We blijven eindeloos proberen om die emotionele soep te analyseren in een ijdele poging er enigszins wijs uit te raken. Een pijnlijk en moeilijk proces omdat ondertussen steeds nieuwe zorgen de kop blijven opsteken die maken dat je in een vicieuze cirkel van chaotische gedachten verzeilt.

Soms schiet je dan midden in de nacht wakker van gedachten die overdag zelfs geen schijn van kans hebben kunnen maken in dat overvolle hoofd van je. Als je die hele zooi aan onrust nu eens gewoon bij de vuilnis zou kunnen zetten, fantaseer je vervolgens. Dan kon je op z’n minst weer rustig slapen.

Tenzij je de vage boodschappen die je verstand je probeert duidelijk te maken eens een beetje beter onder de loep neemt natuurlijk. Want in feite bevatten die vage gedachten ook belangrijke aanwijzingen als het gaat over onze behoeften op langere termijn. Ze kunnen ons dus de juiste richting aangeven en ervoor zorgen dat we onszelf (nog) beter leren kennen. Maar eerst dient er dan wel een beetje orde in de chaos te worden gecreëerd.

En die orde is belangrijker dan je soms zou denken. Niet alleen is een opgeruimd hoofd een gezonder hoofd. Daarbij zorgen chaotische gedachten vaak voor heel wat ellende en vergissingen. Kunnen ze maken dat je het verkeerde beroep kiest, een relatie begint met iemand die helemaal niet goed bij je past, de persoon die wel bij je past straal voorbij loopt, bakken geld verliest aan zaken waar je verder niets aan hebt en je eigen talenten ronduit negeert.

Hoe ga je te werk?

Net als bij Oosterse meditatie neem je elke dag even de tijd. Niet in lotushouding in dit geval maar met pen en papier. Vervolgens stel je jezelf een paar vragen.

 • Waar ben ik momenteel door van streek?
 • Waar maak ik me zorgen over?
 • Wat maakt me momenteel nieuwsgierig of enthousiast?

Bij het opschrijven mag je lekker vaag blijven en hoef je niet op zoek te gaan naar antwoorden. Desnoods schrijf je enkel een paar trefwoorden op waar iemand anders geen touw aan zou kunnen vastknopen en krijg je zoiets als: “Kerel op de tram, vitaminen, hond, rekening, boek, iets in de natuur.”

Waarschijnlijk schrijf je per categorie (Verwarring – Bezorgdheid – Opwinding) een paar woorden op. Je kunt de woorden ook pas achteraf in een categorie onderbrengen.

Stel jezelf per categorie de volgende vragen. Let wel: dit zijn maar suggesties, je hoeft ze niet allemaal te stellen en je mag ze ook vervangen door andere vragen die je relevanter lijken:

Verwarring/van streek

Kleinere en grotere kwetsuren door mensen of situaties. Bijvoorbeeld onaardige woorden, gevoelens van jaloezie, je in de steek gelaten voelen. Vaak staan mensen zichzelf niet toe om kwetsuren te analyseren omdat ze niet kinderachtig willen zijn. Niettemin kunnen onverteerde kwetsuren uiteindelijk leiden tot bitterheid, verwarring of ongerichte agressie.

 • Vertel het voorval dat je overstuur heeft gemaakt opnieuw aan jezelf alsof je dat doet tegen een uitermate vriendelijke en geduldige vriend.
 • Wat maakte je bang?
 • Op welke manier deed het je pijn?
 • Welk stuk van jezelf voelde zich alsof het in gevaar was?
 • Waarom denk je dat die persoon je wilde kwetsen? En als iemand niet actief gemeen was, waarom doet het toch pijn?
 • Wat zullen de gevolgen zijn als de situatie niet stopt?
 • Waar ben je bang voor als de situatie blijft voortduren?
 • Heb je eerder iets meegemaakt dat hetzelfde effect op je heeft gehad?
 • Kun je een incident oproepen waar deze situatie je sterk aan doet denken? Welk incident zou dat zijn? Zie je een patroon?
 • Stel dat het een vriend(in) was overkomen. Welk advies zou je hem/haar dan geven?
 • Wat zou je van deze gebeurtenis kunnen leren?

Bezorgdheid

Bezorgdheid is een vervormd signaal van iets dat we percipiëren als gevaar. Het maakt dat je je zorgen maakt zonder dat je precies weet waar dit vandaan komt.

 • Vertel het verhaal van je zorgen tot in het kleinste detail aan jezelf en vertel daarbij precies wat er volgens jou allemaal kan misgaan.
 • Wat zou er met jou gebeuren als het helemaal zou mislopen?
 • Als de dingen zouden verergeren dan…
 • Hoe zou jij oké kunnen blijven, ook al blijken je zorgen werkelijkheid te worden?
 • Hoe zou de persoon die je zou willen zijn omgaan met deze situatie?
 • Aan welke eerdere situatie doet deze je denken? Heb je ooit iets soortgelijks meegemaakt?
 • Wat gebeurde er in het verleden in een soortgelijke situatie?
 • Wat hielp je in het verleden bij een dergelijke situatie?

Opwinding/enthousiasme

Opwinding of enthousiasme verwijzen naar een waaier aan positieve emoties, inspiratie, nostalgie, nieuwe mogelijkheden of voorzichtig optimisme.

 • Beschrijf je opgetogenheid zoals je dat tegen een sympathieke, geïnteresseerde vriend(in) zou doen.
 • Wat zou het betekenen om je leven in het teken hiervan te veranderen?
 • Welke goede dingen zitten erin besloten?
 • Mensen zijn op zoek naar groei. Welke groei zit er verborgen in waar je zo enthousiast over bent?
 • Je opgetogenheid is een signaal dat er momenteel iets mist in je leven. Wat zou dit kunnen zijn?
 • Wanneer voelde je iets soortgelijks?
 • Als dit ‘ding’ zou kunnen praten, wat zou het me dan vertellen?
 • Als dit ‘ding’ mijn leven zou kunnen veranderen, welke veranderingen zouden dit dan zijn?
 • Als andere delen van mijn leven ook zo zouden zijn, wat zou dat dan veranderen?

Bovenstaande vragen zullen mogelijke problemen niet doen oplossen in het niets. Ze beloven dan ook geen complete rust, laat staan acute verlichting. Wat ze wel doen is orde scheppen in de chaos waardoor zorgen verminderen en klaarheid groter wordt. De rust die dan volgt ontstaat niet door een leeg hoofd waaruit alle mogelijke data werden verwijderd, maar door een opgeruimd hoofd dat de zaken beter begrijpt.

Bronnen: The Philosophers’ Mail / The Book of Life

Dit bericht is gepubliceerd op december 27, 2015 om 12:47 pm. Het’is opgeslagen in Link en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Reageren? Dat kan hier

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: