r&b coach.me

Reboot je systeem

Een optimistische kijk op het leven is geen garantie dat er zich nooit meer een crisis zal aandienen. Integendeel, iedereen maakt er mee en vaak blijkt achteraf dat een zware periode je veel heeft geleerd. Soms is een crisis zelfs onvermijdelijk, maar ook al lijkt het er op dat moment op dat je geen enkele controle meer hebt over de situatie (omdat de crisis veroorzaakt wordt door zaken die je niet in de hand hebt, zoals het verlies van geliefden, familie-, geld- of gezondheidsproblemen) en zou je die het liefst handig willen omzeilen, crisis kan nodig zijn voor de nodige groei en verandering. Na een zware periode waarin het lijkt alsof alle vaste grond onder je voeten is verdwenen, kun je dus steviger dan ooit in je schoenen staan.

Een dieptepunt in je leven legt meestal feilloos zelfgecreëerde illusies omtrent je carrière, je zelfbeeld of sociale functie bloot en kan op die manier als shocktherapie werken. De crash die volgt, hoeft daarom echter nog niet je ondergang te betekenen, maar kan net zo goed gezien worden als het rebooten van je systeem waarna alle overbodige ballast regelrecht in de vuilnisbak kan. Het is maar net hoe je het bekijkt en opgeruimd staat netjes.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan want op de bodem van een put ben je meestal toch het overzicht wat kwijt. Geef jezelf dus de tijd om van de schok te bekomen en ga dan op zoek naar nieuwe perspectieven. Want hoe donker bepaalde levensfases ook kunnen zijn, meestal luiden ze een nieuw begin in. Het is dan ook vaak niet de crisis die mensen ongelukkig achterlaat, maar het vasthouden aan het oude. Crisis is een teken dat er iets anders moet gebeuren dan voorheen en ook al heb je die crisis misschien niet (bewust) gekozen, hoe je ermee omgaat en wat je ervan leert, kies je wel zelf.

In de moeilijkste uren kom je je grootste angsten en demonen tegen, maar juist in deze ontmoeting ligt je kans om ze ook te overwinnen. Loop dus niet te veel straatjes om en zie het afbreken van je illusies en het onder ogen komen van deze angsten als een noodzakelijk zuiveringsproces waaruit je herboren kunt verrijzen. Zelfs kleinere tegenslagen die de naam crisis misschien niet waardig zijn, kunnen je sterker maken en ervoor zorgen dat je blijft leren. Alleen door deze ‘testjes’ krijg je namelijk de kans om te groeien en het leven meer te nemen zoals het zich voordoet.

Overigens betekent dit niet dat moeilijke periodes je harder zouden moeten maken. Je realiseren hoe fragiel jij en anderen in werkelijkheid zijn, kan juist zorgen voor meer mededogen. Het is een kans om vrede te nemen met het verleden, anderen, maar vooral met jezelf. Net wanneer we ons het meest verraden voelen door het leven zelf, bestaat de echte uitdaging er dan ook in om los te laten en vertrouwen te koesteren.

Niet simpel? Enkele tips ter voorkoming van het creëren van problemen die dat misschien niet eens zijn:

  • Negativiteit hoeft niet noodzakelijk beantwoord te worden met negativiteit. Anders gezegd: als omstandigheden tegen zitten, betekent dat niet automatisch dat je er negatief op hoeft te reageren. Vaak weet je (nog) niet of iets nu ‘goed’ of ‘slecht’ voor je zal zijn, maar bepaalt je perceptie dat al voor jou. Er vanuit gaan dat iets slecht zal uitdraaien, ondermijnt je eigen kracht. Dus, of het nu bewust of onbewust gebeurt, beter niet doen!
  • Iemand is verdrietig/boos/overstuur, dus ben ik dat ook. Een emotionele kameleon worden omdat de wereld rond jou dat is, werkt beperkend voor jezelf. En je helpt er niemand mee. Als je rustig en een beetje opgewekt blijft, is de kans dat je iemand een dienst bewijst een stuk groter.
  • Er zijn te veel dingen waar ik geen controle over heb, dus ben ik nerveus/overstuur/gestresseerd/negatief. Niemand anders dan jij zelf heeft controle over je innerlijke wereld dus neem deze dan ook. Zeggen dat alles toch verloren is, is te makkelijk en zelfs lui. Bovendien vormt de uiterlijke wereld een opsomming van innerlijke gedachten. Negatief reageren op negatieve omstandigheden lokt dus een eindeloze reeks van negatieve reacties uit. Het doorbreken van deze cirkel kan een bewuste keuze zijn.
  • Wat als… al de zorgen die je je maakt tot niets leiden of nergens voor nodig zijn? Het is zonde van het heden (het enige wat je met zekerheid hebt) om je tijd te verdoen met zorgen over de toekomst. Fantaseer liever over al de geweldige dingen die de toekomst wellicht voor je in petto heeft. Perceptie is ook een keuze.
  • Ik zal nooit genoeg tijd, geld of energie hebben om te doen wat ik wil dus wat voor zin heeft het? Als je je eigen percepties controleert, wordt de uitkomst een stuk minder belangrijk omdat je niet meer gevangen zit in die (negatieve) percepties en dus vrij bent om in beweging te blijven. Zelfs als een resultaat niet exact is zoals je gehoopt had. Volgende keer (nog) beter.

Bronnen: thespiritscience.net (Gilbert Ross) / theopenmind.com (Jason Demakis)

 

Dit bericht is gepubliceerd op april 6, 2015 om 9:26 am. Het’is opgeslagen in Link en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Reageren? Dat kan hier

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: